Nieuwe inbouwapparatuur voor je keuken
Als je nieuwe inbouwapparatuur voor je keuken wilt kopen dan moet je op een aantal zaken letten. Je zou niet de eerste zijn die apparatuur aanschaft dat niet past. Voordat je een apparaat aanschaft is het handig om je goed te laten informeren. Niet elk apparaat past namelijk in jouw keuken. Het is ook wel […]

Als je nieuwe inbouwapparatuur voor je keuken wilt kopen dan moet je op een aantal zaken letten. Je zou niet de eerste zijn die apparatuur aanschaft dat niet past. Voordat je een apparaat aanschaft is het handig om je goed te laten informeren. Niet elk apparaat past namelijk in jouw keuken. Het is ook wel fijn dat niet alle stoppen eruit springen als je een apparaat aanschaft. Met deze tips koop je nooit meer het verkeerde apparaat.

Elektriciteits voorziening

Als je een apparaat koopt let dan altijd op het maximale vermogen van een apparaat. Het maximale vermogen van de apparatuur moet niet boven het maximale vermogen van je groep uitkomen. Van belang is om te kijken naar hoeveel fases je groepenkast bestaat. Voor de meeste huishoudens volstaat een 1-fase groepenkast. Gebruik je echter bijvoorbeeld een gasfornuis met oven of een zware kookplaat dan kan het ook zijn dat je een 3-fase groepenkast nodig hebt. De belasting per groep is vaak 230v x 16A dus ongeveer 3,7 Kw. Ga je elektrisch koken dan moet je er rekening mee houden dat wanneer je kookplaat meer dan 7,3kw is, je krachtstroom moet gebruiken. Je moet er rekening mee houden dat je vastrecht bij de energieleverancier in dit geval ook omhoog gaat. Je energieleverancier moet voordat je apparatuur aanschaft ook nog een aanpassing doen aan de elektrische installatie. Houd hier dus rekening mee. Bij twijfel is het altijd handig om een elektricien te raadplegen. Is alles in orde dan kun je de apparaten bestellen.

Kookplaat

Let bij een elektrische inbouwkookplaat dus op het totale vermogen van de kookplaat. Er zijn kookplaten die geschikt zijn voor gebruik op 1-fase omdat deze zichzelf terug regelen wanneer er teveel vermogen wordt gevraagd. Siemens heeft hiervoor bijvoorbeeld een flexinductie lijn. Let er ook op of je een keramische of inductie kookplaat wilt aanschaffen. Inductie wordt alleen warm op de kookzones zelf en is dus veiliger met bijvoorbeeld kinderen. Een inductiekookplaat warmt ook sneller op dan een keramische plaat en is daarom ook zuiniger. Tot slot is de inbouwmaat ook van belang. Dit is dus de benodigde uitsparing die in je keukenblad gemaakt moet worden. Let er hierbij op dat wanneer je een keukenblad hebt van steen of andere harde materialen het aanpassen van de nis een dure grap kan zijn. Vraag dus altijd na wat deze kosten zijn als je werkblad aangepast moet worden.

Inbouwoven

Bij een inbouwoven is vooral de hoogte van belang. Standaard hoogtes zijn 38cm, 45cm en 60cm. Zorg er ook voor dat er achter de oven bijvoorbeeld geen gaskraan of slangen lopen wanneer je een nieuw apparaat kiest. Het kan namelijk zijn dat de achterkant van je oven een andere uitsparing heeft waardoor het apparaat niet helemaal in de nis naar achteren kan worden geschoven.

Koel/vrieskasten

Het kiezen van de juiste koelkast is nog niet zo heel gemakkelijk. Zo zijn er koelkasten met een sleepsysteem of deur-op -deur systeem. Bij een sleepsysteem schuift de koelkastdeur dus langs de koelkast deur met behulp van sleepgeleiders. Deze zijn te vinden aan de voorkant van deur. Bij een deur-op-deur systeem zit de koelkast deur 1 op 1 gemonteerd op de buitenkast deur. Het deur op deur-op-deur systeem is te herkennen aan grote scharnieren die op de koelkast zijn gemonteerd. Hieronder zie je het verschil.

Verder is het belangrijk dat de koelkast uiteraard in je kast past. Er zijn koelkasten (vooral bij Siemens) waarbij de deur van het vriesgedeelte groter of kleiner is. In dat geval is het van belang dat de onderdeur van de buitenkast dan uiteraard past op de koelkast deur. Laat je hierover goed informeren door de verkopende partij of je installateur.

Inbouw vaatwassers

Ook bij vaatwassers moet je even goed opletten welke maat je kiest. Zo zijn er lage en hoge modellen. Bij Siemens beginnen de hoge modellen bijvoorbeeld met SX. De meeste vaatwassers zijn 60cm breed maar je hebt ook smallere modellen. Let er hierbij ook op dat er geen leidingen achter je vaatwasser lopen. Heb je een Ikea keuken let dan even goed op. Deze hebben een aparte maatvoering waardoor niet alle modellen geschikt zijn. Zo gebruiken ze vaak een specifiek sleepsysteem.

Er is ook een systeem wat ervoor zorgt dat elke vaatwasser in je Ikea keuken gemonteerd kan worden. Dit systeem heet adapt-r.

Bij twijfel adviseren wij niet zomaar een apparaat te kopen. Want wanneer je een apparaat aanschaft welke niet past dan bestaat de kans dat er extra kosten gemaakt moeten worden. In het ergste geval is een aanpassing van de keuken noodzakelijk. Laat je dus altijd goed informeren en koop niet zomaar online zonder advies.